Toyota Blog: Γεια σου Fiona, ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις τη συνέντευξη σήμερα. Ας ξεκινήσουμε με τον ρόλο της Toyota Ευρώπης στο σχεδιασμό του νέου Yaris.
75% του σχεδιασμού του νέου μοντέλου ήταν από την Ευρώπη, πώς αυτό διαφέρει από την τυπική διαδικασία και πώς επηρεάζει τις αλλαγές που έγιναν στο αυτοκίνητο;
Fiona Coulter: Αρχικά, λάβαμε υπόψη τις γνώμες που συγκεντρώσαμε από τους Ευρωπαίους πελάτες, τόσο όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά του, όσο και στην αισθητική, άνεση και λειτουργικότητα του εσωτερικού του. Αναφορικά με το εσωτερικό, κατανοήσαμε πολύ καλά τι σημαίνει αντιληπτή ποιότητα για τον Ευρωπαία οδηγό και αυτό είναι φανερό στο νέο εσωτερικό του νέου Yaris. Έχουμε μία δυναμική ομάδα από νέους
σχεδιαστές από διάφορες χώρες που μας βοήθησε να σχεδιάσουμε ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο όπως είναι το Yaris.
TB: Η Toyota στρέφει την προσοχή της στην προσθήκη περισσότερου συναισθήματος στα αυτοκίνητα. Πώς πιστεύεις ότι το νέο Yaris ανταποκρίνεται σε αυτή τη φιλοσοφία, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό;
FC: Πιστεύω ότι ο εξωτερικός σχεδιασμός είναι περισσότερο sporty και εκφραστικός. Στο εσωτερικό, υπάρχει περισσότερος χαρακτήρας, ειδικά στην περιοχή του οδηγού ενώ αγαπώ ιδιαίτερα την συνεχόμενη ροή των μαλακών, υψηλής ποιότητας υλικών – όλα συντελούν σε μια πιο εκφραστική εικόνα.
TB: Για ποια εσωτερική αναβάθμιση είσαι πιο περήφανη;
FC: Είμαι πιο περήφανη για την αύξηση της αντιληπτής ποιότητας που πετύχαμε στο νέο Yaris. Αυξήσαμε την μαλακή περιοχή στην κεντρική κονσόλα, την επεκτείναμε μέχρι τις πόρτες ώστε να δώσουμε ένα πιο συνεχές look. Επιπλέον, αυξήσαμε το ύψος της κονσόλας για να δώσουμε μία πιο premium αίσθηση.
Πιστεύω ότι οι εσωτερικές διακοσμήσεις όπως το ματ χρώμιο ή οι σκούρες αποχρώσεις στις υβριδικές εκδόσεις. Γενικά, ξεπεράσαμε τα όρια για να επιτύχουμε το επίπεδο της απαλότητας που θέλαμε.
TB: Σε όρους μηχανικούς όρους, τι βελτιώσεις έγιναν στο εσωτερικό;
FC: Οι πελάτες ζήτησαν περισσότερους χώρους αποθήκευσης γι’αυτό και αυξήσαμε το βάθος του αποθηκευτικού συρταριού μπροστά από το συνοδηγό, ώστε να τους επιτρέψουμε να αποθηκεύουν μεγαλύτερα αντικείμενα που δεν θα μετακινούνται κατά την οδήγηση. Αριστερά από τον οδηγό υπάρχει μια μικρή τσέπη αποθήκευσης που επεκτείναμε και στην κονσόλα προσθέσαμε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Σκεφτήκαμε την εργονομία και την πρακτικότητα γι’αυτό και αλλάξαμε τη θέση της θήρας USB από το ντουλαπάκι στη βάση της κεντρικής κονσόλας ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στον οδηγό. Υπάρχει επίσης κλειστή θέση αποθήκευσης στην κοντινή περιοχή για να επιτρέπει την ασφαλή τοποθέτηση smartphone.
TB: Με 1000 καινούργια μέρη και 100 αλλαγές στο μηχανικό σχεδιασμό, είναι μία πολύ σημαντική ανανέωση για το Yaris. Πώς διαφέρει από τις συνήθεις μικρές αλλαγές σε μοντέλα και τι βελτιώσεις προέκυψαν;
FC: Οι περισσότερες ανανεώσεις μοντέλων αφορούν μόνο στο styling και στις αλλαγές σε χρώματα και σε μικρές σχεδιαστικές πινελιές, ενλω για πρώτη φορά ότι επανασχεδιάσαμε την κεντρική κονσόλα , ενώ η σχεδίαση έγινε στην Ευρώπη.
TB: Εκτός από την αντιληπτή ποιότητα, ποιες ήταν οι βασικές προτεραιότητες για τον μηχανικό σχεδιασμό του νέου Yaris;
FC: Η ασφάλεια και η ποιότητα.
TB: Ποια ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση καθώς σχεδιάσατε τον εσωτερικό του νέου Yaris;
FC: Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς στην Toyota Ευρώπης ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά σχεδιάζαμε το εσωτερικό ενός μοντέλου. Δουλεύαμε με μηχανικούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία, επομένως μερικές φορές ήταν πρόκληση να είμαστε στην ίδια γραμμή επικοινωνίας.
Χρησιμοποιήσαμε τρία χιλιοστόμετρα αφρού στην κεντρική κονσόλα του Yaris επειδή δίνει την αίσθηση της απαλότητας όταν το πιέζεις, αλλά ταυτόχρονα το πιο παχύ στρώμα δεν είναι τόσο εύκολο στον κατασκευαστή γιατί όσο πιο παχύ είναι το στρώμα τόσο πιο δύσκολο είναι να στρωθεί στην περιοχή που επιθυμείς. Έπρεπε να δουλέψουμε στενά με τον προμηθευτή για το υλικό, θα ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιήσουμε πιο λεπτή στρώση αλλά δεν θέλαμε να συμβιβαστούμε στην ποιότητα.
TB: Πώς διαφέρει η Ευρωπαϊκή αγορά από αυτήν της Ιαπωνίας;
FC: Υπάρχουν μικρές διαφορές, για παράδειγμα στην Ιαπωνία, η Toyota Ιαπωνίας ήθελε να αυξήσει την αποθήκευση και για το λόγο αυτό πρόσθεσαν ένα κουτί που ανεβαίνει προς τα πάνω στο κέντρο της κονσόλας. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτό γιατί θέλαμε να κρατήσουμε συνοχή στο εσωτερικό και γι’αυτό αυξήσαμε τους χώρους αποθήκευσης σε άλλα σημεία.
TB: Πως το εσωτερικό του Yaris είναι ενδεικτικό της σχεδιαστικής κατεύθυνσης της Toyota;
FC: Θέλουμε να συνεχίσουμε μια κατεύθυνση υψηλής αντιληπτής ποιότητας και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Έχω έναν πρόσθετο ρόλο στην ομάδα της αντιληπτής ποιότητας και παρέχω μαζί με την ομάδα μου, την πληροφορία στην Ιαπωνία.
TB: Ευχαριστώ για το χρόνο σου Fiona, μπορείς να μας πεις, καθώς τελειώνουμε τη συνέντευξη, μερικά highlights της καριέρας σου στην Toyota;
FC: Η εμπειρία μου στην Ιαπωνία ήταν σίγουρα ένα highlight. Καταλαβαίνεις πραγματικά πώς φτιάχνεται ένα αυτοκίνητο. Υπάρχει ένα στάδιο κατά τη διαδικασία που λέγεται ‘Simultaneous engineering’ και κατά το στάδιο αυτό δουλεύεις μαζί με τους stylists, τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, τους μηχανικούς παραγωγής, τους ειδικούς εργονομίας και νιώθεις το buzz της κατασκευής του αυτοκινήτου.
Θυμάμαι να κρατάω το πρώτο κινούμενο μέρος, το κουτί των νομισμάτων της τρίτης γενιάς Avensis – ήταν πολύ ικανοποιητικό. Τώρα είμαι υπεύθυνη για την σχεδιαστική ομάδα του Verso.