Σχεδιασμός Toyota Yaris

Συνέντευξη με την
Fiona Coulter

Μιλήσαμε με την Fiona Coulter, τη μηχανικό που είναι υπεύθυνη για το μοντέρνο εσωτερικό του νέου Toyota Yaris, για να μάθουμε πώς εκείνη και η ομάδα της σχεδίασαν και υλοποίησαν τη νέα του εικόνα, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη ποιότητα, αλλά και ξεχωριστό χαρακτήρα και ύφος.

Το Toyota Yaris είναι κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αντιπροσωπεύει το 1/3 των πωλήσεων της Toyota στην Ευρώπη, μια αγορά παραδοσιακά στραμμένη σε πιο συμπαγή αμαξώματα.


Το νέο Yaris ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε ολοκληρωτικά για να προσφέρει μια ακόμα πιο έξυπνα ολοκληρωμένη εμπειρία στον οδηγό του. Ο εξωτερικός σχεδιασμός, είναι sport και τολμηρός στο μπροστινό μέρος, ενώ οι αλλαγές στο πίσω μέρος αναδεικνύουν τη στιβαρότητα του στο δρόμο. Οι εκπομπές CO2 στον υβριδικό κινητήρα έχουν στα 75g/km και 99g/km στον κινητήρα βενζίνης 1.0λτ., ενδυναμώνοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πληρέστερης γκάμας κινητήρων στην κατηγορία.


Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται μια μεγάλη γκάμα εκδόσεων, που κάθε μία ξεχωρίζει για το χαρακτήρα της χάρη στα διαφορετικά χρώματα και υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά και για τον πλέον ολοκληρωμένο εξοπλισμό που διαθέτουν. Οι τιμές παραμένουν ίδιες και ξεκινάνε από €11.500.

New Yaris Lights


Προχωρώντας στο εσωτερικό, οι αλλαγές είναι σημαντικές. Αλλά ό,τι άλλαξε, πώς έγινε για το καλύτερο και πώς αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν την αναπτυξιακή κατεύθυνση της Toyota; Επισκεφθήκαμε το Dusseldorf, στη Γερμανία, στη συνέντευξη τύπου του νέου Yaris, για να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα στη γυναίκα που είναι υπεύθυνη για τη νέα αισθητική του αυτοκινήτου, την Fiona Coulter.

New Yaris Interior


Όνομα / Θέση: Fiona Coulter, Body engineering manager, interior team, Toyota Motor Europe (TME).

Διαμένει: Βέλγιο

Εκπαίδευση: Αποφοίτησε από το University of Edinburgh, BEng Hons Mechanical Engineering το 2003. Τελείωσε το MSc Automotive Product Design, στο Cranfield University, το 2004.

Toyota CV: Ξεκίνησε στην Toyota Motor Europe ως design engineer το 2004, μεταφέρθηκε στην Toyota Motor Corporation (TMC) το 2005. Επέστρεψε στην TME ως senior engineer, body engineering το 2008. Προήχθη σε body engineering manager, interior team το 2011.

Fiona Coulter


Toyota Blog: Γεια σου Fiona, ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις τη συνέντευξη σήμερα. Ας ξεκινήσουμε με τον ρόλο της Toyota Ευρώπης στο σχεδιασμό του νέου Yaris.
75% του σχεδιασμού του νέου μοντέλου ήταν από την Ευρώπη, πώς αυτό διαφέρει από την τυπική διαδικασία και πώς επηρεάζει τις αλλαγές που έγιναν στο αυτοκίνητο;


Fiona Coulter:
Αρχικά, λάβαμε υπόψη τις γνώμες που συγκεντρώσαμε από τους Ευρωπαίους πελάτες, τόσο όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά του, όσο και στην αισθητική, άνεση και λειτουργικότητα του εσωτερικού του. Αναφορικά με το εσωτερικό, κατανοήσαμε πολύ καλά τι σημαίνει αντιληπτή ποιότητα για τον Ευρωπαία οδηγό και αυτό είναι φανερό στο νέο εσωτερικό του νέου Yaris. Έχουμε μία δυναμική ομάδα από νέους
σχεδιαστές από διάφορες χώρες που μας βοήθησε να σχεδιάσουμε ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο όπως είναι το Yaris.


TB:
Η Toyota στρέφει την προσοχή της στην προσθήκη περισσότερου συναισθήματος στα αυτοκίνητα. Πώς πιστεύεις ότι το νέο Yaris ανταποκρίνεται σε αυτή τη φιλοσοφία, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό;

FC:
Πιστεύω ότι ο εξωτερικός σχεδιασμός είναι περισσότερο sporty και εκφραστικός. Στο εσωτερικό, υπάρχει περισσότερος χαρακτήρας, ειδικά στην περιοχή του οδηγού ενώ αγαπώ ιδιαίτερα την συνεχόμενη ροή των μαλακών, υψηλής ποιότητας υλικών – όλα συντελούν σε μια πιο εκφραστική εικόνα.


TB:
Για ποια εσωτερική αναβάθμιση είσαι πιο περήφανη;

FC:
Είμαι πιο περήφανη για την αύξηση της αντιληπτής ποιότητας που πετύχαμε στο νέο Yaris. Αυξήσαμε την μαλακή περιοχή στην κεντρική κονσόλα, την επεκτείναμε μέχρι τις πόρτες ώστε να δώσουμε ένα πιο συνεχές look. Επιπλέον, αυξήσαμε το ύψος της κονσόλας για να δώσουμε μία πιο premium αίσθηση.
Πιστεύω ότι οι εσωτερικές διακοσμήσεις όπως το ματ χρώμιο ή οι σκούρες αποχρώσεις στις υβριδικές εκδόσεις. Γενικά, ξεπεράσαμε τα όρια για να επιτύχουμε το επίπεδο της απαλότητας που θέλαμε.


TB: Σε όρους μηχανικούς όρους, τι βελτιώσεις έγιναν στο εσωτερικό;


FC: Οι πελάτες ζήτησαν περισσότερους χώρους αποθήκευσης γι’αυτό και αυξήσαμε το βάθος του αποθηκευτικού συρταριού μπροστά από το συνοδηγό, ώστε να τους επιτρέψουμε να αποθηκεύουν μεγαλύτερα αντικείμενα που δεν θα μετακινούνται κατά την οδήγηση. Αριστερά από τον οδηγό υπάρχει μια μικρή τσέπη αποθήκευσης που επεκτείναμε και στην κονσόλα προσθέσαμε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Σκεφτήκαμε την εργονομία και την πρακτικότητα γι’αυτό και αλλάξαμε τη θέση της θήρας USB από το ντουλαπάκι στη βάση της κεντρικής κονσόλας ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στον οδηγό. Υπάρχει επίσης κλειστή θέση αποθήκευσης στην κοντινή περιοχή για να επιτρέπει την ασφαλή τοποθέτηση smartphone.


TB: Με 1000 καινούργια μέρη και 100 αλλαγές στο μηχανικό σχεδιασμό, είναι μία πολύ σημαντική ανανέωση για το Yaris. Πώς διαφέρει από τις συνήθεις μικρές αλλαγές σε μοντέλα και τι βελτιώσεις προέκυψαν;

FC: Οι περισσότερες ανανεώσεις μοντέλων αφορούν μόνο στο styling και στις αλλαγές σε χρώματα και σε μικρές σχεδιαστικές πινελιές, ενλω για πρώτη φορά ότι επανασχεδιάσαμε την κεντρική κονσόλα , ενώ η σχεδίαση έγινε στην Ευρώπη.


TB: Εκτός από την αντιληπτή ποιότητα, ποιες ήταν οι βασικές προτεραιότητες για τον μηχανικό σχεδιασμό του νέου Yaris;

FC: Η ασφάλεια και η ποιότητα.


TB: Ποια ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση καθώς σχεδιάσατε τον εσωτερικό του νέου Yaris;

FC: Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς στην Toyota Ευρώπης ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά σχεδιάζαμε το εσωτερικό ενός μοντέλου. Δουλεύαμε με μηχανικούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία, επομένως μερικές φορές ήταν πρόκληση να είμαστε στην ίδια γραμμή επικοινωνίας.


Χρησιμοποιήσαμε τρία χιλιοστόμετρα αφρού στην κεντρική κονσόλα του Yaris επειδή δίνει την αίσθηση της απαλότητας όταν το πιέζεις, αλλά ταυτόχρονα το πιο παχύ στρώμα δεν είναι τόσο εύκολο στον κατασκευαστή γιατί όσο πιο παχύ είναι το στρώμα τόσο πιο δύσκολο είναι να στρωθεί στην περιοχή που επιθυμείς. Έπρεπε να δουλέψουμε στενά με τον προμηθευτή για το υλικό, θα ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιήσουμε πιο λεπτή στρώση αλλά δεν θέλαμε να συμβιβαστούμε στην ποιότητα.


TB: Πώς διαφέρει η Ευρωπαϊκή αγορά από αυτήν της Ιαπωνίας;

FC: Υπάρχουν μικρές διαφορές, για παράδειγμα στην Ιαπωνία, η Toyota Ιαπωνίας ήθελε να αυξήσει την αποθήκευση και για το λόγο αυτό πρόσθεσαν ένα κουτί που ανεβαίνει προς τα πάνω στο κέντρο της κονσόλας. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτό γιατί θέλαμε να κρατήσουμε συνοχή στο εσωτερικό και γι’αυτό αυξήσαμε τους χώρους αποθήκευσης σε άλλα σημεία.


TB: Πως το εσωτερικό του Yaris είναι ενδεικτικό της σχεδιαστικής κατεύθυνσης της Toyota;

FC: Θέλουμε να συνεχίσουμε μια κατεύθυνση υψηλής αντιληπτής ποιότητας και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Έχω έναν πρόσθετο ρόλο στην ομάδα της αντιληπτής ποιότητας και παρέχω μαζί με την ομάδα μου, την πληροφορία στην Ιαπωνία.


TB: Ευχαριστώ για το χρόνο σου Fiona, μπορείς να μας πεις, καθώς τελειώνουμε τη συνέντευξη, μερικά highlights της καριέρας σου στην Toyota;

FC: Η εμπειρία μου στην Ιαπωνία ήταν σίγουρα ένα highlight. Καταλαβαίνεις πραγματικά πώς φτιάχνεται ένα αυτοκίνητο. Υπάρχει ένα στάδιο κατά τη διαδικασία που λέγεται ‘Simultaneous engineering’ και κατά το στάδιο αυτό δουλεύεις μαζί με τους stylists, τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, τους μηχανικούς παραγωγής, τους ειδικούς εργονομίας και νιώθεις το buzz της κατασκευής του αυτοκινήτου.


Θυμάμαι να κρατάω το πρώτο κινούμενο μέρος, το κουτί των νομισμάτων της τρίτης γενιάς Avensis – ήταν πολύ ικανοποιητικό. Τώρα είμαι υπεύθυνη για την σχεδιαστική ομάδα του Verso.

New Yaris

Ανακαλύψτε περισσότερα για το νέο Yaris!

Toyota Yaris Toyota Yaris Αποκτήστε μια μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας Πέρα από κάθε όριο. H Τοyota στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι Πέρα από κάθε όριο. H Τοyota στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι H TOYOTA GAZOO Racing, με όπλα τη γνώση και την εμπειρία, ένα δυνατότερο και ταχύτερο Yaris WRC και τρία έμπειρα πληρώματα, συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) FIA 2018, ξεπερνάει τα όρια και πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα. H Toyota στο WRC 2018 H Toyota στο WRC 2018 Μετά από ένα πετυχημένο ξεκίνημα το 2017, η TOYOTA GAZOO Racing άναψε τις μηχανές για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA 2018 (WRC), έτοιμη να φτάσει στα όρια για να πετύχει το καλύτερο. Η Toyota στο Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης 2017 Η Toyota στο Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης 2017 Όπως ήταν αναμενόμενο, η Toyota παρουσίασε μία πλούσια γκάμα νέων μοντέλων στην έκθεση της Γενεύης. Με μία πρώτη ματιά στο νέο Yaris, στο καυτό 'αδελφάκι' του GRMN και στο επαναστατικό αυτοκίνητο πόλης i-TRIL Concept έως τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του TOYOTA GAZOO Racing - το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι το μέρος που κάθε φανατικός φίλος της Toyota θα ήθελε να βρίσκεται.