Τα 7 θαύματα της Toyota

Πώς άλλαξαν τον κόσμο

Σε συνδυασμό με τον τίτλο του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στον κόσμο, η Toyota έχει αναγνωριστεί και ως μία από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού αρκετές από τις καινοτομίες της έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς.


Θέλοντας να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός, φτιάξαμε μια σύντομη λίστα που περιλαμβάνει 7 καινοτομίες της Toyota, που σίγουρα συνέβαλλαν σημαντικά στο να κάνουμε το κόσμο μας ακόμα καλύτερο.

/
1. Σύστημα Παραγωγής Toyota


Το θρυλικό Σύστημα Παραγωγής της Toyota δημιουργήθηκε αρχικά έχοντας ως στόχο τη μείωση των αποβλήτων. Στη συνέχεια αποδείχτηκε στην πράξη ότι βελτιώνει τα επίπεδα ποιότητας και αυξάνει την αποδοτικότητα κάθε διαδικασίας σημαντικά.

Βασίζεται σε δύο απλά concept:

  • Jidoka, η δυνατότατα που δίνεται σε κάθε χειριστή να σταματήσει ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής και να διορθώσει μια ατέλεια προτού αυτή «μεταδοθεί» σε περισσότερα παραγόμενα προϊόντα και 
  • Just-In-Time, η διαδικασία που διασφαλίζει ότι η κατάλληλη πρώτη ύλη/ το «σωστό» προϊόν παραδίδεται στην γραμμή παραγωγής στο σωστό χρόνο έχοντας το μέγιστο επίπεδο ποιότητας, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των λαθών

Το σύστημα Παραγωγής της Toyota (Toyota Production System) έχει  χρησιμοποιηθεί και υιοθετηθεί ευρέως από την βιομηχανία. Έχει φανεί όμως η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητά του και στο δημόσιο τομέα, όπως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, αφού βελτιώθηκε η παραγωγικότητα, μειώθηκαν τα απόβλητα αλλά και τα κόστη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας.

/
2. Τα «5 Γιατί»


Τα «5 Γιατί» είναι μια αποτελεσματική στρατηγική επίλυσης προβλημάτων. Λέγεται ότι εφευρέθηκε από τον Sakichi Toyoda, πατέρα του ιδρυτή της Toyota, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ρωτώντας ‘γιατί’ αρκετές φορές μπορείς να ξεχωρίσεις τα συμπτώματα από τις αιτίες, βοηθώντας έτσι στην αναγνώριση και αντιμετώπιση ενός προβλήματος από τη ρίζα του.

Αυτή η απλή αλλά επίμονη διαδικασία, είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τη στρατηγική της εταιρίας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση.

Τα «5 Γιατί», έχουν επίσης βοηθήσει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να λύσουν προβλήματα και έχει δημιουργήσει τη δομή για αναρίθμητα βιβλία αυτοβοήθειας. Έχει ίσως δώσει απάντηση ακόμη και στα πιο επίμονα παιδιά, που ρωτούν γιατί ο ουρανός είναι μπλε.

/
3. QR code


Αν και δεν αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Toyota, ο κωδικός γρήγορης απόκρισης (Quick Response), αναπτύχθηκε το 1994 από μια θυγατρική της, την Denso Wave, ως ένας αποδοτικός και πολύ γρήγορος τρόπος για τη σωστή καταμέτρηση των οχημάτων και των μερών τους, κατά τη διαδικασία της παραγωγής στα εργοστάσια της Toyota.

Τα οφέλη της οπτικής κωδικοποίησης διαδόθηκαν γρήγορα και σήμερα έχουν ήδη υιοθετηθεί στη διαφήμιση, ως το μέσο που κατευθύνει τους καταναλωτές σε διαδικτυακούς ισότοπους, χωρίς την ανάγκη να πληκτρολογήσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης (browser).

/
4. Hybrid Synergy Drive


Η τεχνολογία Hybrid θεωρείται ευρέως μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες της Toyota. Η τεχνολογία Hybrid Synergy Drive  συνδυάζει τη λειτουργία δύο ισχυρών κινητήρων, ενός κινητήρα βενζίνης και ενός ηλεκτροκινητήρα, εξασφαλίζοντας  δυναμική και ευχάριστη οδήγηση, με κορυφαία επίπεδα χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Έχει ενδιαφέρον ότι η ονοματολογία Hybrid Synergy Drive αποτελεί μια περιγραφή του τι ακριβώς κάνει αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία – φέρνει σε απόλυτη συνέργεια την προσπάθεια δύο ξεχωριστών πηγών ενέργειας ώστε να λειτουργούν είτε ανεξάρτητα, είτε συνδυαστικά σε τέλεια αρμονία.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 7 εκ. οδηγοί Toyota Hybrid σε ολόκληρο τον κόσμο που απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας, αφού η Τoyota εφαρμόζει πλέον την τεχνολογία Hybrid σε ολοένα και περισσότερα μοντέλα.

/
5. Fuel Cell Technology – Τεχνολογία (Κυψελών Υδρογόνου)


Το λανσάρισμα του Toyota Mirai ,του οχήματος με κυψέλες υδρογόνου, είναι η πιο σύγχρονη και συναρπαστική εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο του αυτοκινήτου, ανοίγοντας νέους δρόμους στον τομέα της αυτοκίνησης. Όμως, η Toyota δεν περιορίζεται στη χρήση κυψελών υδρογόνου μόνο στα επιβατικά οχήματα.

Εκτός από την κατοχύρωση 5.680 πατεντών σχετικές με την τεχνολογία FUEL CELL, η Toyota κάνει σπουδαία άλματα στην εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είτε σε λεωφορεία, είτε σε περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα. Εξίσου σημαντική όμως, είναι η χρήση της τεχνολογίας αυτής, από μια θυγατρική εταιρεία της Toyota ήδη από τον Απρίλιο του 2012, σε συσκευές οικιακής χρήσης!

/
6. Νανοτεχνολογία


Η καινοτομία της Toyota στον τομέα των νανοσυνθετικών υλικών αρχικά ξεκίνησε ως ένα κάλυμμα ζώνης χρονισμού για το μοντέλο Camry του 1993.  Από τότε, όμως, αυτό το πανάλαφρο, ανθεκτικό στη θερμότητα και εξαιρετικά δυνατό υλικό (nanoclay-polyamide) γνωστό ως Nylon-6, ενσωματώθηκε σε μεγαλύτερες εφαρμογές όπως προφυλακτήρες, σασί και ντεπόζιτα.

Η πρωτοπορία αυτή της Toyota, να τοποθετεί φύλλα nano-scale από πυριτικό άλας ανάμεσα στα μόρια πρωτογενούς πολυμερούς, βρήκε εφαρμογή και σε άλλα υλικά σε άλλες βιομηχανίες, αφού για παράδειγμα επιτυγχάνεται η μείωση στην αντίσταση των ελαστικών κατά την κύλιση, η δημιουργία πιο ανθεκτικών, δυνατών στρώσεων στις εξωτερικές επιφάνειες των οχημάτων, η βελτίωση στην απόδοση των μπαταριών, αλλά ακόμη και η μείωση στο χρόνο επούλωσης σπασμένων οστών!

/
7. Drifting

To «drifting» είναι μια τεχνική οδήγησης, και όχι κάτι που αναπτύχθηκε από έναν κατασκευαστή, είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι το άθλημα αυτό έγινε τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο χάρη σε ένα συγκεκριμένο όχημα Toyota. 

Το drifting ξεκίνησε στα «All Japan Touring Car Championships» των δεκαετιών του '60 και του '70. Ο οδηγός αγώνων Keiichi Tsuchiya θεωρείται ότι προπονούταν σε αυτό το αμίμητο στιλ, του drift-racing, στους ορεινούς δρόμους γύρω από το Τόκιο, κι όταν κάποιοι άλλοι hashiriya (οδηγοί αγώνων) άκουσαν για την τεχνική του έτρεξαν να τον δουν να την εφαρμόζει. 

Δεν πέρασε πολύς καιρός και το 1987, τα πιο δημοφιλή περιοδικά αυτοκινήτου αλλά και φανατικοί της οδήγησης συνέβαλλαν στην δημιουργία του 1ου βίντεο σχετικά με το drifting, με πρωταγωνιστή τον Tsuchiya και το αποκλειστικά δικό του AE86 Corolla Levin. Αυτό το ντοκιμαντέρ ενέπνευσε πολλούς από τους οδηγούς drifting να συμμετέχουν επίσημα και επαγγελματικά πια σε αγώνες σήμερα.

Επίσης, φαίνεται πως ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Ιαπωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων Initial D, που εκτόξευσαν την τεχνική του drifting, κάνοντάς τη γνωστή στο παγκόσμιο κοινό. Και φυσικά το «αυτοκίνητο-ήρωας» της ιστορίας είναι ένα ακόμη μοντέλο AE86.

Δείτε ακόμα

Νέο Toyota C-HR - Νέο Toyota C-HR - "The Night That Flows" Το λανσάρισμα του νέου Toyota C-HR γιορτάστηκε με την Milla Jovovich και μία ομάδα διασήμων προσωπικοτήτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης να πρωταγωνιστούν σε μία αξέχαστη καθηλωτική, οδηγική, θεατρική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας - την πρώτη που έχει σχεδιαστεί ποτέ. 12 εκατομμύρια Toyota Hybrid παγκοσμίως 12 εκατομμύρια Toyota Hybrid παγκοσμίως Είκοσι χρόνια από το λανσάρισμα του πρώτου Toyota Hybrid και οι πωλήσεις εξακολουθούν να αυξάνονται. Σήμερα ξεπερνούν τα δώδεκα εκατομμύρια παγκοσμίως! Η Toyota στο Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης 2017 Η Toyota στο Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης 2017 Όπως ήταν αναμενόμενο, η Toyota παρουσίασε μία πλούσια γκάμα νέων μοντέλων στην έκθεση της Γενεύης. Με μία πρώτη ματιά στο νέο Yaris, στο καυτό 'αδελφάκι' του GRMN και στο επαναστατικό αυτοκίνητο πόλης i-TRIL Concept έως τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του TOYOTA GAZOO Racing - το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι το μέρος που κάθε φανατικός φίλος της Toyota θα ήθελε να βρίσκεται. Αεροδυναμικός σχεδιασμός Toyota Prius Αεροδυναμικός σχεδιασμός Toyota Prius Χάρη σε πολυάριθμα τεχνολογικά επιτεύγματα, ο κορυφαίος στην κατηγορία συνδυασμός επιδόσεων και οικονομίας, καθώς και η πρωτοποριακή σχεδίαση του Toyota Prius έχουν βελτιωθεί όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια τεσσάρων γενεών, με κύριο χαρακτηριστικό τον αεροδυναμικό του σχεδιασμό.