1. Electrified
  2. Fuel Cell Electric
  3. Η Κοινωνία του Υδρογόνου
Με μια ματιά
Με μια ματιά

Η Κοινωνία του Υδρογόνου

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους το υδρογόνο μετασχηματίζει την κοινωνία μας
Το Υδρογόνο αλλάζει τον τομέα των μεταφορών και είναι σίγουρο ότι έχει ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Από την κίνηση των αυτοκινήτων μέχρι τη θέρμανση των κατοικιών, μεταβαίνουμε προς μία κοινωνία που βασίζεται στο υδρογόνο. Σε αντίθεση με άλλες πηγές ενέργειας, παράγει μόνο νερό, ενώ μπορεί να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες. Απαιτούνται βιώσιμα συστήματα προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μας. Το υδρογόνο υπόσχεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη του στόχου απαλλαγής από τον άνθρακα, είναι μία ασφαλής εναλλακτική λύση που μας ανοίγει το δρόμο για μία πιο καθαρή κοινωνία.

Τι είναι το Υδρογόνο;

Το υδρογόνο είναι καθαρό, ασφαλές και υπάρχει παντού στη φύση γύρω μας. Στην πραγματικότητα αποτελεί το 70% της ύλης στο σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι, χάρη στη μεγάλη διαθεσιμότητά του, μπορούμε να το προμηθευόμαστε τοπικά.
Ως πηγή καυσίμου, το υδρογόνο έχει ενεργειακή απόδοση δύο έως τρεις φορές υψηλότερη έναντι των καυσίμων των συμβατικών κινητήρων, που σημαίνει ότι μπορούμε να διανύσουμε περισσότερα χιλιόμετρα με λιγότερο καύσιμο. Και με το δεδομένο ότι το μοναδικό παραγόμενο υποπροϊόν είναι καθαρό νερό τα υδρογονοκίνητα οχήματα εξαλείφουν εντελώς τις εκπομπές CO2, καθώς και άλλα επιβλαβή αέρια όπως οι υδρογονάνθρακες (HC), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τα οξείδια του αζώτου (NOx).

Παραγωγή

Η ανάγκη για μία νέα πηγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο κόσμος μας χρειάζεται ένα βιώσιμο σύστημα που θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα και η απάντηση είναι το υδρογόνο. Το υδρογόνο μπορεί εύκολα να παραχθεί σε υπάρχουσες δομές ορυκτών καυσίμων, βοηθώντας στη μείωση του κόστους και των επιπτώσεών του, και διατηρώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και πάγιες εγκαταστάσεις. Το υδρογόνο μπορεί να παράγεται χρησιμοποιώντας σταθερή χημεία, επομένως όχι μόνον είναι ασφαλές, καθαρό και οικονομικό, αλλά μπορεί να διατηρήσει ενέργεια περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσον κάτι που, εμπορικά, το καθιστά εξαιρετικά βιώσιμο ως πηγή ενέργειας.

Η εγχώρια παραγωγή είναι επίσης απόλυτα βιώσιμη, που σημαίνει ότι οι κατοικίες θα μπορούσαν να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος διαβίωσης.

Μεταφορά

Στις δημόσιες μεταφορές, πολλές χώρες ήδη δοκιμάζουν τη χρήση υδρογόνου. Προσφέρει γρήγορο ανεφοδιασμό και έχει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση έναντι των ορυκτών καυσίμων, που σημαίνει ότι τα οχήματα θα μπορούν να διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα και να ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς να χρειάζονται ανεφοδιασμό. Επιπλέον, το υδρογόνο περιορίζει τις εκπομπές ρύπων, την ηχορύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε τεράστια κλίμακα και όλα αυτά χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των μεταφορών.
Η Toyota προγραμματίζει να εισάγει πάνω από 100 υδρογονοκίνητα λεωφορεία πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το υδρογόνο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ναι, ουσιαστικά η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και δεν διαφέρει από τον ανεφοδιασμό ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

Όχι, διαρκεί σχεδόν 3-5 λεπτά! Δηλαδή ο ίδιος χρόνος που απαιτείται για τον ανεφοδιασμό ενός βενζινοκίνητου οχήματος και πολύ ταχύτερα από τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού.

Ναι. Τα οχήματα υδρογόνου  αναμφισβήτητα έχουν καλύτερη επιτάχυνση από τα περισσότερα βενζινοκίνητα οχήματα. Καθώς τα κινούμενα μέρη είναι πολύ λιγότερα, η ενέργεια που απαιτείται για την κίνηση του οχήματος αξιοποιείται πιο αποτελεσματικά.

Το υδρογόνο είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές καύσιμο. Το αέριο αποθηκεύεται σε ασφαλείς αεροστεγείς δεξαμενές, και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση μιας διαρροής, δεν δημιουργείται συσσώρευση. Το αντίθετο μάλιστα. Καθώς το υδρογόνο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, θα διαφύγει γρήγορα και ακίνδυνα στην ατμόσφαιρα.

Το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλήρως απαλλαγμένο από τον άνθρακα. Και κατά τη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια, μοναδική εκπομπή είναι το νερό. Επίσης είναι εύκολο στην αποθήκευση και τη μεταφορά, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να αξιοποιούμε πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το υδρογόνο είναι το πιο συνηθισμένο στοιχείο στη φύση, επομένως μπορούμε να το εξάγουμε από κάθε είδους ουσίες, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, λυματολάσπη και νερό. Και επειδή βρίσκεται γύρω μας, δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειψη, το οποίο εγγυάται ενεργειακή ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια.

Πέρα από το Mirai, χρησιμοποιούμε υδρογόνο σε περονοφόρα οχήματα και σε λεωφορεία κυψελών καυσίμου. Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου χρησιμοποιούνται επίσης για τη λειτουργία εργοστασίων, σε ψυχόμενες αποθήκες και για την οικιακή θέρμανση.

Υδρογόνο υπάρχει σχεδόν παντού και ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι εξαγωγής του. Μία μέθοδος είναι η ηλεκτρόλυση, δηλαδή διάσπαση του νερού με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Μία άλλη μέθοδος είναι αναμόρφωση με ατμό, όπου το μεθάνιο συνδυάζεται με ατμό σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ η αεριοποίηση εμπεριέχει τη θέρμανση οργανικών υλικών σε υψηλές θερμοκρασίες.