1. Discover Toyota
  2. Gazoo racing
  3. 2022: Η χρονιά των μεγάλων επιτυχιών!

2022: Η χρονιά των μεγάλων επιτυχιών!

Το 2022 ήταν μία διαφορετική χρονιά για την Toyota Gazoo Racing, με πολλές αλλαγές που είχαν να κάνουν με τους ανανεωμένους κανονισμούς στο WRC και δοκιμές για την πρωτοποριακή υδρογονοκίνηση. Τελείωσε όμως με οικείο τρόπο: Την Toyota στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Κυριαρχία στους οδηγούς

Το περιμέναμε ότι ο Κalle Rovanpera θα είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλα τα προγνωστικά έδειχναν ότι κάποια στιγμή θα στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Οδηγών. Κανείς, όμως, δεν περίμενε αυτό να συμβεί τόσο σύντομα. Το  wonderkid από τη Φινλανδία κατέκτησε φέτος τον τίτλο στους οδηγούς και όπως όλα δείχνουν αυτός είναι μόνο ο πρώτος από πολλούς που θα ακολουθήσουν.

Η χρονιά ξεκίνησε με αβεβαιότητα για τον Rovanpera, όμως η νίκη του στο Ράλλυ Σουηδίας, που τον έφερε και στην πρώτη θέσου του πρωταθλήματος οδηγών έδειξε το δρόμο για τη συνέχεια. Η σταθερότητα στις καλές επιδόσεις, με τη βοήθεια και την υποστήριξη όλης της ομάδας της Toyota Gazoo Racing, διατήρησε τον Rovanpera στην πρώτη θέση, επιτρέποντάς του να διευρύνει το προβάδισμά του.

Από τα μισά της σεζόν το ερώτημα δεν ήταν πια αν θα καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά πότε. Και τα κατάφερε πολύ πριν τον τελευταίο αγώνα, με τη νίκη του στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας.

Με την επιτυχία του έγινε ο νεότερος οδηγός που κατέκτησε ποτέ το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στα 22 του μόλις χρόνια, συντρίβοντας την προηγούμενη επίδοση κατά πέντε έτη.

Και το ρεκόρ του γίνεται ακόμα πιο ιστορικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι προηγούμενος κάτοχος ήταν ο θρυλικός και αξέχαστος Colin McRae.

Θρίαμβος και στους κατασκευαστές

H περσινή επιτυχία της Toyota Gazoo Racing με τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών ανέβασε τον πήχη για τη φετινή χρονιά.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη από τις ριζικές ανατροπές που έφερε η αλλαγή των κανονισμών, με την εισαγωγή, για πρώτη φορά, της ηλεκτροκίνησης στα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Ήταν μια μάχη ουσίας αλλά και γοήτρου για την Toyota που εδώ και δεκαετίες πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση. Χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια όλης της ομάδας της TGR η Toyota έγραψε ιστορία κατακτώντας τον πρώτο τίτλο με υβριδικούς κινητήρες και επιβεβαιώνοντας την τεχνολογική υπεροχή της Toyota.

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και στο World Endurance Championship

Η Toyota Gazoo Racing κατέκτησε και τον τίτλο κατασκευαστών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, ενώ η ομάδα των Sébastien Buemi, Brendon Hartley και Ryo Hirakawa κατέκτησε τον τίτλο στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών.

Ήταν ένας τίτλος που κατακτήθηκε χάρη σε σημαντικές νίκες, σε ιστορικούς αγώνες, όπως του Le Mans, του Bahrain και, βέβαια, τον ιδιαίτερο για την Toyota αγώνα στο Fuji.

Ο Sébastien Buemi και ο Brendon Hartley έγραψαν τα ονόματά τους στα βιβλία των ρεκόρ ως οι πρώτοι οδηγοί που κέρδισαν τρεις τίτλους στην κορυφαία κατηγορία του World Endurance Championship (WEC), ενώ, ο Ryo Hirakawa, κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν, ως ο τρίτος πρωταθλητής WEC της Ιαπωνίας.

Τρέχουμε για το μέλλον

Toyota, όμως, σημαίνει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Έτσι, παράλληλα με τους αγώνες δοκιμάσαμε και το νέο Toyota GR Yaris H2, με τον καινοτόμο κινητήρα υδρογόνου που αντί για καυσαέριο παράγει νερό, σε συνθήκες ειδικών διαδρομών WRC!

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε για όσα συμβαινουν στην Toyota Gazoo Racing!
Εγγραφή