Οδήγηση μεγάλων αποστάσεων με το Toyota Mirai

ένα αυτοκίνητο με κυψέλες υδρογόνου

Το ευρωπαϊκό δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου εξαπλώνεται συνεχώς. Eίναι όμως πραγματικά εφικτό να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο με κυψέλες υδρογόνου από τη βόρεια στη νότια Ευρώπη; Ο Jacob Krogsgaard, CEO της H2 Logic, το δοκίμασε με το δικό του Toyota Mirai.

Το αυτοκίνητο

Ο Jacob Krogsgaard είναι συνιδρυτής και CEO H2 Logic,του κορυφαίου κατασκευαστή σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Δανία (10 σταθμούς και επεκτείνεται). Είναι ένθερμος υπερασπιστής των κυψελών υδρογόνου και δεν θα τον δείτε ποτέ να οδηγεί άλλο αυτοκίνητο από αυτό με κυψέλες υδρογόνου.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Jacob ήταν ο πρώτος στη Δανία που απέκτησε το Toyota Mirai.. Όταν παρέλαβε τα κλειδιά, είπε "Νιώθω πολύ περήφανος που είμαι ο πρώτος κάτοχος Mirai στη Δανία. Είναι αναμφίβολα το αυτοκίνητο του μέλλοντος, και ανυπομονώ να το οδηγήσω μαζί με την οικογένειά μου, γνωρίζοντας ότι οι μόνες εκπομπές του οχήματος είναι νερό.”

Συνειδητοποίησε άραγε ο Jacob ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε, το “να το οδηγήσω μαζί με την οικογένειά μου” θα σήμαινε "να το οδηγήσω από τη Δανία στην Ιταλία;"

/
Η ιδέα

Η δημιουργική σκέψη και η καινοτόμος αυτή ιδέα ανήκει στη γυναίκα του Jacob, τη Rikke.

Γεμάτη ενθουσιασμό και θέληση να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, ζήτησε από τον Jacob αντί να πετάξουν αεροπορικώς για την Ιταλία για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές τους, να οδηγήσουν μέχρι εκεί με το Mirai.

Ωστόσο, ακόμα κι ένας τόσο παθιασμένος υπερασπιστής του υδρογόνου όπως ο Jacob έπρεπε να το σκεφτεί πολύ καλά αν ένα τέτοιο ταξίδι θα ήταν πρακτικά εφικτό.

/
Η διαδρομή
/Αρχικά ο Jacob υπολόγισε την απόσταση από το Holstebro της Δανίας μέχρι τη Λίμνη Garda της Βορείου Ιταλίας περίπου στα 1800 χιλιόμετρα και μετά τον αριθμό των σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου που θα απαιτούνταν, με βάση την απόδοση του Mirai σε περίπου 500 χιλιόμετρα ανά δεξαμενή. Τελικά, εντόπισε τους σταθμούς στη διαδρομή, καθώς και κοντά στη Λίμνη για τις τοπικές διαδρομές.

Το αποτέλεσμα; Η ιδέα ήταν σχεδόν σίγουρα υλοποιήσιμη! Εκτός από μία παράκαμψη στο Wuppertal της Γερμανίας, η διαδρομή από τη Δανία στην Ιταλία δεν θα ήταν καθόλου διαφορετική από ό,τι θα ήταν και με ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Το ταξίδι μπορούσε να ξεκινήσει.

Η εμπειρία

Το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2016, ο Jacob και η οικογένειά του επιβιβάστηκαν στο Toyota Mirai ξεκινώντας το μεγάλο ταξίδι. Η οικογένεια απόλαυσε υπέροχες διακοπές στην Ιταλία, και η διαδρομή προς και από τον προορισμό δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα.

Το Mirai λειτούργησε τέλεια όπως αναμενόταν. Ο Jacob εφοδιάστηκε περίπου 40 κιλά υδρογόνου σε 11 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου για να καλύψει 3.500 χλμ. συνολικά από το σπίτι τους στο Holstebro μέχρι τη Λίμνη Garda και πάλι πίσω. Η διαδικασία ανεφοδιασμού του Mirai είναι όμοια με τον κλασικό ανεφοδιασμό οχημάτων με συμβατικά καύσιμα. Γίνεται με μία συνηθισμένη αντλία και ένα στόμιο, με ένα πληκτρολόγιο και μία οθόνη πληροφοριών. Ένας πλήρης ανεφοδιασμός ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

/
Το μέλλον

Το ταξίδι του Jacob απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη με ένα υδρογοκίνητο αυτοκίνητο είναι απολύτως εφικτό. Με τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου να αυξάνονται συνεχώς, τέτοια ταξίδια θα γίνονται ακόμα ευκολότερα.

Η Δανία, για παράδειγμα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με ένα εθνικό δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου - υπάρχει 50% πιθανότητα ο κοντινότερος σταθμός να είναι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το δρόμο σας.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Γερμανία λειτουργεί 20 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου, με 50 να αναμένονται να ολοκληρωθούν το 2018, και 400 το 2023. Υπάρχουν ήδη 8 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10 στη Δανία και 6 στη Νορβηγία. Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν όλους τους ιδιωτικούς σταθμούς ή αυτούς που είναι για λεωφορεία. Το δίκτυο ανεφοδιασμού υδρογόνου αναμένεται να μεγαλώσει με εκθετικό ρυθμό στα επόμενα χρόνια και να ξεπεράσει τους 200 σταθμούς πριν το τέλος της δεκαετίας.

Η νέα εποχή των αυτοκινήτων με κυψέλες υδρογόνου συνεχίζει να κερδίζει έδαφος!

/

Δείτε ακόμα

Δεύτερη γενιά Mirai. Μηδενικές εκπομπές ρύπων. Δεύτερη γενιά Mirai. Μηδενικές εκπομπές ρύπων. Μετά το 2014 και το πρώτο όχημα με κυψέλες υδρογόνου κυκλοφορεί στους δρόμους, η Toyota είναι έτοιμη να ανεβάσει τον πήχη της τεχνολογίας αυτοκινήτων με Κυψέλες Υδρογόνου (FCEV) και μηδενικές εκπομπές ρύπων σε νέα επίπεδα με τη δεύτερη γενιά Mirai. Mirai: 0% εκπομπές. 100% καινοτομία. Mirai: 0% εκπομπές. 100% καινοτομία. Η Toyota είναι περήφανη για την ανατρεπτική και γεμάτη όραμα ιστορία της: είμαστε πρωτοπόροι από το 1997, με το πρώτο, στην ιστορία, υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής και προχώρησαμε ακόμα πιο μακριά με το λανσάρισμα του φουτουριστικού Mirai με κυψέλες υδρογόνου το 2014. Toyota Touch® - Προηγμένο Σύστημα Συνδεσιμότητας Toyota Touch® - Προηγμένο Σύστημα Συνδεσιμότητας Συνδεθείτε σε έναν μεγαλύτερο κόσμο! Πάρτε τη μουσική σας, τους φίλους σας και ένα πλήθος εκπληκτικών εφαρμογών με το Toyota Touch. Πρωτοποριακό Σύστημα Ενεργητικής Ασφάλειας - Toyota Safety Sense Πρωτοποριακό Σύστημα Ενεργητικής Ασφάλειας - Toyota Safety Sense Η Toyota δίνει στην τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας μια νέα διάσταση με το προηγμένο σύστημα Toyota Safety Sense. 6 νέες τεχνολογίες, συμβάλλουν στην ουσιαστική υποστήριξη του οδηγού, προλαμβάνοντας ή ειδοποιώντας για επικίνδυνες καταστάσεις.