Setsuna Concept,
η χρονομηχανή της Toyota

έρχεται στο φως με περισσότερες λεπτομέρειες

Η Toyota, μέσα από το πρωτότυπο Setsuna Concept, καταργεί τη νοοτροπία που αναγνωρίζει τα αυτοκίνητα μόνο ως βιομηχανικά προϊόντα, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το μοναδικό ξύλινο roadster της Toyota σχεδιάστηκε για να αποδείξει πώς το αυτοκίνητο μπορεί διαχρονικά να αλλάζει τεχνολογικά, όμως πάντα διατηρεί «μια διαχρονική αξία».

Ανακαλύψτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά που ο μηχανικός της Toyota Kenji Tsuji και η ομάδα του κατάφεραν να ενσωματώσουν στο καινοτόμο concept για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του Setsuna.

 
1. 100-ετής μετρητής χρόνου

Toyota Setsuna - Mετρητής χρόνου

Οι δείκτες στο αλουμινένιο πλαίσιο του μετρητή καταγράφουν κάθε ώρα και στιγμή που περνάει, εμφανίζοντας τα χρόνια που περνούν.

Toyota Setsuna - Mετρητής χρόνου

Σκοπός είναι, με την πάροδο του χρόνου, κάθε νέο μέλος της οικογένειας να αναβιώσει όλες τις αναμνήσεις που έχουν δημιουργηθεί, καθώς ο μετρητής εξακολουθεί να λειτουργεί, δημιουργώντας μια διαχρονική αξία συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις μιας οικογένειας.

 
2. Έμβλημα Setsuna

Toyota Setsuna - Το Έμβλημα

Η «καταγραφή των αναμνήσεων» αποτυπώνεται σε ένα ακτινωτό, κυκλικό έμβλημα, ο σχεδιασμός και το σχήμα του οποίου θυμίζει ρολόι που εμφανίζει κάθε ξεχωριστή στιγμή, ενώ παράλληλα δίνει και την εντύπωση μιας στιγμής που «ανθίζει σαν λουλούδι».

 
3. Η ιδέα παίρνει ζωή μέσα από το ξύλο

Toyota Setsuna - Η ιδέα παίρνει ζωή μέσα από το ξύλο

Το ξύλο, ως βασικό υλικό κατασκευής του καινοτόμου αυτού οχήματος, συμβολίζει την σταδιακή μεταμόρφωση με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και τις επιθυμίες και αναμνήσεις πολλών γενεών της ίδιας οικογένειας. Το χρώμα και η αίσθηση του ξύλου ωριμάζει ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται η αίσθηση ότι η αγάπη αυτή ανταποδίδεται διαχρονικά.

 
4. Προσεκτική επιλογή του κατάλληλου ξύλου για κάθε κομμάτι

Toyota Setsuna - Προσεκτική επιλογή του κατάλληλου ξύλου για κάθε κομμάτι

Παρά το γεγονός ότι το Setsuna είναι ένα concept αυτοκίνητο, στην ουσία δεν διαφέρει καθόλου από ένα κανονικό όχημα με βασική οδηγική συμπεριφορά. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, για τις εξωτερικές επιφάνειες, επιλέχθηκε ο Ιαπωνικός κέδρος λόγω της ζωντάνιας και της λεπτότητας των νερών του, και της ελαστικότητάς του ως υλικού ενώ για το πλαίσιο, επιλέχθηκε η Ιαπωνική σημύδα λόγω της ισχυρής ακαμψίας της. Επίσης για το δάπεδο, επιλέχθηκε η Ιαπωνική φτελιά «zelkova» λόγω της εξαιρετικής δύναμης και αντοχής της και για τα καθίσματα η απαλή υφή της castor aralia.

Toyota Setsuna - Προσεκτική επιλογή του κατάλληλου ξύλου για κάθε κομμάτι

Για να αναδειχθεί πλήρως η ομορφιά των συγκεκριμένων νερών που παρουσιάζει ο κάθε τύπος ξύλου, εναλλάσσονται δύο μοτίβα Ιαπωνικού κέδρου ώστε να δημιουργηθούν οι εξωτερικές επιφάνειες του Setsuna. Τα μοτίβα αυτά είναι τα ίσια και κάθετα νερά, αποδίδοντας μια ομοιογενή εικόνα και δημιουργώντας ταυτόχρονα την εντύπωση κομψότητας.

 
5. Παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές συναρμολόγησης: okuriari και kusabi

Toyota Setsuna - Παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές συναρμογής

Για την κατασκευή του Setsuna, η Toyota έχει χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδο κατασκευής «okuriari», που δίνει τη δυνατότητα συγκόλλησης των διαφόρων τμημάτων χωρίς τη χρήση καρφιών ή βιδών.

 
6. Σώμα κατασκευασμένο από αντικαταστάσιμα ξύλινα φύλλα

Toyota Setsuna - Σώμα κατασκευασμένο από αντικαταστάσιμα φύλλα ξύλου

Το αμάξωμα του Setsuna αποτελείται από 86 χειροποίητα φύλλα. Καθένα από αυτά θα αναπτύσσεται και θα μεταβάλλεται διαφορετικά καθώς το αυτοκίνητο ωριμάζει με το πέρας του χρόνου. Όταν τελικά κριθεί απαραίτητη κάποια επισκευή, μπορούν να αντικατασταθούν μεμονωμένα φύλλα αντί για ολόκληρο το αμάξωμα.

 
7. Στίλβωση με τεχνική wipe-lacquering

Toyota Setsuna - Στίλβωση με τεχνική wipe-lacquering

Το επίχρισμα βερνικιού που υπάρχει σε διάφορα μέρη του οχήματος έχει γίνει προσεκτικά με το χέρι. Για να αναδειχθούν τα νερά του ξύλου, η στίλβωση έχει γίνει με την τεχνική wipe-lacquering στους καθρέφτες των πορτών, στα καθίσματα, στο τιμόνι και στις γραμμές συνένωσης του αμαξώματος. Αντί για τη συνήθη στίλβωση που εφαρμόζεται σε στρώματα, στη μέθοδο αυτή το βερνίκι απλώνεται στην επιφάνεια και σκουπίζεται ώστε να περάσει στα νερά του ξύλου.

 
8. Καθίσματα με μαλακή βάση

Toyota Setsuna - Καθίσματα που κινούνται μαλακά

Στόχος ήταν η δημιουργία άνετων καθισμάτων που δίνουν την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης και αγκαλιάζουν κάθε επιβάτη. Η ξυλεία castor aralia των καθισμάτων έχει στιλβωθεί και τα μέρη που έρχονται περισσότερο σε επαφή με το σώμα έχουν καλυφθεί με δέρμα.

 
9. Αλουμίνιο για δημιουργία αντίθεσης

Toyota Setsuna - Αλουμίνιο για δημιουργία αντίθεσης

Στην κατασκευή του Setsuna έχει χρησιμοποιηθεί και αλουμίνιο σε λεπτομέρειες όπως το τιμόνι, οι βάσεις των καθισμάτων και τα καπάκια των τροχών δημιουργώντας αυτόματα μια όμορφη αντίθεση που παράλληλα δένει και αρμονικά με τα ξύλινα μέρη του οχήματος.

 
10. Γραμμή αμαξώματος με υπέροχες καμπύλες

Toyota Setsuna - Γραμμή αμαξώματος με υπέροχες καμπύλες

Καθώς τα ξύλινα στοιχεία κυρτώνουν αργά με το πέρασμα του χρόνου, η γραμμή του αμαξώματος παίρνει μια υπέροχη καμπύλη, η οποία μας θυμίζει σκάφος. Ένα καινοτόμο αμάξι που ξεκινά το ταξίδι του «στον ωκεανό». Όταν το βλέπετε από μπροστά μπορείτε να διακρίνετε ένα επτάγωνο σχήμα, ενώ από το πλάι ή από επάνω το σχήμα του ερμηνεύεται ως ελλειπτικό.

 
Ένα concept αυτοκίνητο που επαναπροσδιορίζει το μέλλον των αυτοκινήτων

Το Setsuna μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα κανονικό όχημα με μόνη εξαίρεση τους δημόσιους δρόμους. Αν και πρόκειται για ένα concept αυτοκίνητο, ελπίζουμε να μεταδώσουμε τη χαρά που απολαμβάνει κανείς οδηγώντας το. Είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον όλοι θα αποκτήσετε την εμπειρία της δοκιμαστικής οδήγησης αυτού του οχήματος.

Toyota Setsuna - Επαναπροσδιορίζει το μέλλον των αυτοκινήτων
 
O Kenji Tsuji, Yπεύθυνος Μηχανικός Ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά:

«Όταν δημιουργήσαμε το Setsuna, οραματιστήκαμε μια οικογένεια που το αγκαλιάζει με αγάπη μέσα από τις γενιές της ώστε το αυτοκίνητο να αποκτήσει μια αξία αναντικατάστατη. Η διαρκής ανάπτυξη έρχεται μέσα από τους δεσμούς μεταξύ οικογένειας και αυτοκινήτου, όπως οι δακτύλιοι στον κορμό ενός δέντρου που μαρτυρούν την ηλικία του.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, η εταιρεία Sumitomo Forestry που κατανόησε πλήρως την ιδέα μας, μοιράστηκε μαζί μας την γνώση της πάνω στις ξύλινες κατασκευές και μαζί δημιουργήσαμε διάφορους τύπους αρθρώσεων από τα πρώιμα ήδη στάδια, από την επιλογή της ξυλείας έως τις τεχνικές επεξεργασίας και συναρμογής.

Το βασικό υλικό κατασκευής του Setsuna είναι το ξύλο και εμείς επενδύσαμε αρκετό χρόνο και πάθος, δημιουργώντας και αξιολογώντας ένα πρωτότυπο όχημα που θα μπορεί να προσφέρει βασικά στοιχεία οδηγικής αίσθησης και άνεσης.

Παρουσιάζουμε το Setsuna, πιστεύοντας ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τέτοιου είδους ξεχωριστά concept σε αυτοκίνητα παραγωγής στο μέλλον».

Δείτε ακόμα

Το ΤΟΥΟΤΑ HYBRID ετοιμάζει πρωινό για 171 άτομα! Το ΤΟΥΟΤΑ HYBRID ετοιμάζει πρωινό για 171 άτομα! Πώς; Με την ενέργεια που παράγει, όταν φρενάρει! Η Toyota εγκαινιάζει το KINTO για υπηρεσίες κινητικότητας Η Toyota εγκαινιάζει το KINTO για υπηρεσίες κινητικότητας Στόχος είναι να παρέχονται όλα τα είδη υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μεταφορά ατόμων. H Toyota σας προστατεύει πάντα H Toyota σας προστατεύει πάντα Προλαμβάνουμε όλοι τη νόσο Covid-19 με μερικά απλά μέτρα πρόληψης. Η Toyota εγκαινιάζει το KINTO για υπηρεσίες κινητικότητας Η Toyota εγκαινιάζει το KINTO για υπηρεσίες κινητικότητας Στόχος είναι να παρέχονται όλα τα είδη υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μεταφορά ατόμων.