1. Discover Toyota
  2. Start your impossible
  3. Team Toyota Hellas
  4. Stella Smaragdi

TEAM TOYOTA

Στέλλα Σμαραγδή

Η Στέλλα Σμαραγδή γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1995 στη Θεσσαλονίκη και είναι Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης στίβου, στους αγώνες δρόμων ταχύτητας και στο άλμα εις μήκος. Γεννήθηκε με μία μαιευτική παράλυση στο δεξί της χέρι, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να διεκδικήσει μεγαλώνοντας, όλα όσα ονειρεύτηκε.

  • Η Στέλλα ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό το 2005 στην ηλικία των 10 ετών, μετά από παρακίνηση προπονητών, γονέων και φίλων, καθώς διέκριναν την αγάπη της για το τρέξιμο. Ο στίβος ξεκίνησε ως χόμπι και στην πορεία εξελίχθηκε σε πρωταθλητισμό, όπου το 2008, σε ηλικία δεκατριών ετών, πήρε για πρώτη φορά μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ.

    Από το 2012 είχε ξεκινήσει να λαμβάνει μέρος σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες, ενώ το πρώτο μετάλλιο ήρθε το 2014 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Σουόνσι, Ουαλία, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και το χάλκινο στα 100μ.

Το 2018 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν με 9.67μ. ενώ ένα ακόμη αργυρό μετάλλιο ήρθε στην πορεία της ίδιας χρονιάς, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Το 2020 είχε έναν σημαντικό τραυματισμό αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να καταρρίψει την ίδια χρονιά το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν, με 10.03 μ.

Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 3 Παραολυμπιάδες (Λονδίνο 2012, Ρίο 2016, Τόκιο 2021), σε 5 Παγκόσμια και 4 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Έχει 2 Πανευρωπαϊκά αργυρά μετάλλια και 1 Πανευρωπαϊκό χάλκινο στο άλμα εις μήκος, ενώ κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις τριπλούν κατηγορίας F47. Επίσης η Στέλλα τιμήθηκε το 2014 με το Βραβείο ΠΣΑΤ ως η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια με αναπηρία.

Μέσα από διάφορες προκλήσεις, η Στέλλα συνειδητοποίησε ότι ξεκλειδώνοντας το μυαλό και τις σκέψεις, μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο-δυνατό. Με το μυαλό μας οφείλουμε να ψάχνουμε λύσεις κι όχι εμπόδια. Η Στέλλα ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα προετοιμασίας για το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ ήδη προετοιμάζεται και για τους Παραολυμπιακούς στο Παρίσι το 2024.